dinsdag 15 juni 2010

Integriteits vraagstukken

Als personal mental coach, (transformationele coaching) kom ik regelmatig bij de coaching van mijn cliënten als een erg belangrijk vraagstuk tegen: "hoe blijf ik werkelijk integer bezig".

De coaching is gericht op het zo authentiek mogelijk leren leven, volstrekt voor je principes kunnen en durven gaan staan, te leren omgaan met conflictsituaties die vanuit dit thema ongewild vrij gemakkelijk kunnen ontstaan.

Niet alleen het zelf integer bezig blijven in gedrag, maar eveneens het durven aanspreken binnen een bedrijf als er zich ernstige problemen opdoen.
Het kan dan erg lastig zijn "overeind te blijven" binnen de zeer complexe situatie en materie die dan kan ontstaan.

Niemand zit te wachten om te "mogen" "klokkenluiden", en toch doen zich regelmatig situaties voor waarin mensen met het dilemma zitten vanuit hun eigen geweten, als ze zien dat één of meerdere mensen uitdrukkelijk de dupe raken van bepaald gedrag van een bepaalde persoon of door uitingen vanuit bedrijfsvoering.

Het is geen sinecure om dan persoonlijk goed en gezond overeind te kunnen blijven staan. Ik ondersteun u in dat persoonlijk zeer moeilijke proces.

Ook het omgaan met belangen van anderen, waarbij eigen belang kan meespelen roepen deze vraagstukken op.

Het staat buiten kijf dat indien mensen integer handelen dit uiteindelijk (zowel privé als zakelijk) altijd een langer relatie/leven beschoren blijkt dan dat ze niet integer handelen.(er voor kiezen niet hun persoonlijk eigenbelang hoger te stellen als ze de keus hebben een ander te benadelen of er zelf mogelijk meer geld aan over te houden.

Mensen voelen zich vaak wel verantwoordelijk las er misstanden ontstaan zijn, en ze voelen zich even zo goed verantwoordelijk als ze misstanden zien en er niets aan durven doen. De omgeving zal je er zeker op aan spreken als je misstanden aan durft te kaarten. Je eigen "geweten" zal je evenzeer er keihard op aanspreken als je "vanwege de lieve vrede", je afzijdig houdt en misstanden laat voortduren waar je van op de hoogte bent en anderen soms ernstig benadeeld worden en schade ondervinden.

In de volksmond is helaas de term "klikken" in het leven geroepen, welke ook zelfs de opzet had een nare nasmaak van schuldgevoel te bezorgen. Dit woord is echter met deze nasmaak in het leven geroepen door juist hen die een gewin hadden bij het niet zichtbaar worden van zaken die ze liever onzichtbaar wensten te houden!

Durf VRIJ te zijn en durf te verwoorden als zich misstanden voordoen.
Het is een hele stap op weg naar persoonlijke bewustwording, om open en eerlijk stelling te nemen als zichtbaar is dat mensen soms doelbewust ernstig benadeeld worden.

In het bedrijfsleven komen de situaties regelmatig voor waarin mensen keuzes dienen te maken, waar zich regelmatig in samenwerking situaties voordoen die te maken hebben met authenticiteit en integriteit, keuzes tussen eigen belang en andermans belang.

Wil je je klanten op de juiste manier aan je kunnen binden dan is integriteit van eminent belang. Integriteit is daarmee zeer beslist geen strategie, het is een noodzaak!

Integriteit is "simpelweg" er voor kiezen je beste eigenschappen in je persoonlijk bestaan naar boven wensen te halen.
En als er iets nièt simpel blijkt dan is het dàt wel!

Met mijn bedrijf Take Care te Oosterhout ben ik gespecialiseerd in het leren omgaan met jezelf binnen dergelijke vraagstukken.

Heb je belangstelling in dit thema sterker te komen staan en gecoacht te worden, neem gerust contact.

Fa. Take Care (Oosterhout nb)
Yvonne Mooijman 0162 43 82 48

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.